Student aan het woord:

Ervaring met de opleiding Mbo-Verpleegkundige

We gingen in gesprek met Martha Blog (43 jaar). Ze is in juni 2022 afgestudeerd van onze opleiding Mbo-Verpleegkundige en is direct aan de slag gegaan als verpleegkundige in de wijk binnen haar team van Buurtzorg Alkmaar Noord. Ze vertelt over haar ervaringen met onze verkorte opleiding.

Ervaring met Mbo Verpleegkunde

 

Wat motiveerde jou om de opleiding te volgen?

Inmiddels was ik zo’n 11 jaar aan het werk als verzorgende-IG bij Buurtzorg en ik had al vaker gekeken naar mogelijkheden om een opleiding te volgen, maar meestal was dit buiten Buurtzorg georganiseerd. Toen kwam deze opleiding tot Mbo-Verpleegkundige op het web van Buurtzorg voorbij en ik dacht: dit is perfect. Zo kan ik een verkorte opleiding volgen én in mijn eigen team blijven werken en leren, ook tijdens de stageopdrachten. Dat voelt prettig en vertrouwd. 

Tijdens mijn werk als verzorgende zag ik veel verpleegtechnische handelingen voorbij komen. Alleen was ik nooit de persoon die de handelingen zelfstandig mocht uitvoeren. Ik wilde deze handelingen graag leren en hier de verantwoording voor dragen.

Hoe was het om weer in de schoolbanken te zitten?

Hier heb ik van tevoren veel over nagedacht: kan ik me wel zo lang concentreren, kan ik die opdrachten wel maken en alle theorie tot me nemen? En bovendien: wil ik 1,5 jaar lang mijn vrije tijd en sociale leven opofferen? Maar dit viel mij echt mee. Het slurpt veel tijd op en je moet er echt voor gaan, maar wat ik leer is reuze interessant. 

In 1,5 jaar een studie volgen is pittig. Mijn geluk was de coronaperiode waardoor er minder afleiding was. De afwisseling tussen digitale en fysieke lessen beviel mij goed. Hoewel ik het leuk had gevonden om meer lessen fysiek te volgen, scheelt het aan de andere kant veel reistijd. Daarnaast had ik een onwijs fijne leercoach, de begeleiding was goed en ze werkte zelf ook in de zorg. Dat maakte dat ze goed begrijpt hoe de zorg geregeld is. 

Wanneer ik terugkijk op de periode zou ik het zo weer doen. Je krijgt er veel voor terug. Mocht Educared een Hbo-V opleiding gaan aanbieden zou ik deze over enkele jaren zeker willen volgen. De combinatie tussen studeren en werken beviel mij goed, maar eerst ga ik genieten van mijn nieuwe functie. 

 

Je werkt nu als verpleegkundige, hoe voelt dat?

Echt onwijs goed! Direct na de diploma-uitreiking kon ik binnen mijn huidige team aan de slag als verpleegkundige in de wijk. Eindelijk mag ik de verpleegtechnische handelingen zelf uitvoeren en kan ik nog meer betekenen voor mijn cliënten. Daarnaast vind ik het erg leuk dat ik nu vragen van collega’s uit het team kan beantwoorden of leerling verpleegkundigen kan begeleiden.

Wat wil je toekomstig studenten meegeven?

Houd het einddoel voor ogen en neem de tijd voor de theorie en opdrachten. Tijdens de opleiding heb ik echt wel enkele dipjes gehad, maar de lessen waren leerzaam en de begeleiding van de leercoach en stagebegeleider erg fijn. Ook de examens waren prima te doen. Het is in de coronaperiode en de combinatie tussen werken, leren en mijn gezinsleven af en toe flink schakelen en aanpoten maar het is nu zo’n goed gevoel dat ik echt verpleegkundige ben en meer verpleegtechnische handelingen zelfstandig mag uitvoeren, daar ben ik trots op.

 

Bekijk de opleiding Mbo-Verpleegkundige

 

Nieuwsgierig naar meer verhalen van studenten?
Lees meer verhalen