Student aan het woord:

Onderwijs voor volwassenen

We zijn in gesprek met Aleksandra Bouter-Bejm (53) van Tzorg. Onbekend met de Nederlandse taal en zonder enige ervaring in de gezondheidszorg vertrok ze van Polen naar Nederland. Hier volgde ze de opleiding Helpende Zorg & Welzijn bij Educared en ze heeft inmiddels haar diploma behaald. Ze vertelt over haar ervaringen tijdens de opleiding en hoe ze kennis die ze opdoet toepast in de praktijk.

Aleksandra over Helpende Zorg en Welzijn

 

Start van de opleiding

“Toen ik hoorde dat ik de opleiding kon volgen was ik meteen enthousiast. Ik dacht echt: ‘eindelijk’. Dit is iets wat ik altijd al wilde. Ik wil nóg meer voor mensen betekenen dan ik al doe.” Toch is Aleksandra in het begin onzeker.

“Ik ben 53, kan ik nog wel leren? Kan ik lesstof onthouden? Die drempel is voor mij nog hoger vanwege mijn Poolse afkomst. Maar, ik heb het gedaan! En toen was ik ineens student van Educared, dat klonk zo leuk!”

Terugkijken met een goed gevoel

Met veel plezier kijkt Aleksandra terug op de opleiding. “Het duurde ongeveer zes maanden. Op de tweewekelijkse lesdag na, hadden we inspraak in bijna alles: van keuzevakken tot het inplannen van examens. Alles is zo goed georganiseerd, zo overzichtelijk. Het motto dat Educared heeft, ‘Slimmer leren’, daar sta ik ook echt achter. Ik kon alles op mijn eigen manier doen. De opleiding kostte tijd, maar mijn werk bleef ik gewoon uitvoeren. Ik leerde wanneer het mij uitkwam.”

In de toekomst hoopt Aleksandra nog het traject Helpende plus te volgen. “Door het diploma heb ik meer zekerheid gekregen. Het bewijst: als je iets echt wilt, kan het. Zelfs op deze leeftijd. Sommige mensen zijn daar bang voor. Ze denken: ‘Nee, dat is niets voor mij. Daar ben ik te oud voor.’ Maar je bent nooit te oud om te leren, dat heb ik wel bewezen.

 

Bekijk de opleiding Helpende Zorg & Welzijn

 

Nieuwsgierig naar meer verhalen van studenten?
Lees meer verhalen