PROJECTEN / Leren op maat / Video’s verpleegtechnische handelingen (VTH)

Video’s verpleegtechnische handelingen (VTH)


Buurtzorg wil graag haar medewerkers ondersteunen om bekwaam te blijven op het gebied van verpleegtechnische handelingen (VTH). Educared heeft samen met Buurtzorg diverse instructievideo’s gemaakt rondom drie belangrijke thema’s. Zo kunnen de zorgmedewerkers deze handelingen met voldoende kennis en vertrouwen uitvoeren.

De aanleiding

De zorgmedewerkers binnen Buurtzorg voeren verschillende verpleegtechnische handelingen uit. Tevens willen zorgorganisaties de bevoegd- en bekwaamheid kunnen vaststellen. Maar niet alle medewerkers voeren deze handelingen regelmatig uit. De scholers van Buurtzorg krijgen van zorgmedewerkers regelmatig vragen over deze verpleegtechnische handelingen. Daarom ontwikkelden we samen met Buurtzorg een duidelijke instructie die medewerkers zelf op een gewenst tijdstip kunnen raadplegen. Zo willen we de vragen verminderen en de zorgmedewerker beter ondersteunen.

Het proces

De instructie van de verpleegtechnische handelingen wordt vormgegeven door een serie VTH video’s gegroepeerd op drie thema’s. Deze video’s zijn opgesteld na een inventarisatie van de scholers van Buurtzorg. De thema’s rondom de video’s:

  • Subcutane infusie
  • Intraveneuze infusie
  • Nefrostomiekatheter

Voor iedere video is door twee scholers van Buurtzorg samen met Educared een script geschreven, daarbij zijn de verkorte Vilans KICK-protocollen als uitgangspunt genomen. De VTH video’s zijn gemaakt in onze eigen opnamestudio.

Bij de opnames is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een oefenpop als cliënt. Bij ingewikkelde instructies werd een acteur ingezet. De VTH video’s zijn voorzien van een voice-over en er verschijnen extra tips in beeld ter verduidelijking van de situatie/instructie.

Het resultaat

De verschillende VTH video’s worden in de digitale omgeving van Buurtzorg geplaatst zodat zorgmedewerkers de video’s kunnen raadplegen wanneer zij daar behoefte aan hebben. Op die manier zorgen we dat de verpleegtechnische handelingen met meer vertrouwen worden uitgevoerd en de scholers minder vragen krijgen over de verpleegtechnische handelingen.

Een video-instructie zorgt tevens dat alle zorgmedewerkers dezelfde informatie ontvangen. Daarnaast wordt het leereffect vergroot wanneer deze handelingen zowel tekstueel als visueel worden uitgelegd, dan enkel een tekstuele uitleg van de scholers.

Meer weten over deze slimme leeroplossing of ben je geïnteresseerd hoe vergelijkbare video’s jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons!

 

Kom in contact met Rob
Nieuwsgierig?
Neem vrijblijvend contact met ons op
voor een afspraak


Neem contact op