Toekomstgericht en praktisch opleiden met mbo-certificaten

Kijk jij al naar wat er écht nodig is om zorgmedewerkers goed en verantwoord te laten werken in de zorg? Een diploma is niet altijd noodzakelijk. Steeds meer zorgorganisaties kijken ‘skills gericht’, welke vaardigheden zijn echt belangrijk om het werk uit te voeren. Toch vinden wij het vreemd dat het huidige aanbod opleidingen hier onvoldoende bij aansluit. Daarom kiezen wij voor skills gericht opleiden met mbo-certificaten.

Wat zijn certificeerbare eenheden?

Langer er omheen draaien heeft geen zin, we moeten anders kijken naar diplomatrajecten. Flexibel opleiden is een van de mogelijkheden om in te spelen op de arbeidsmarkttekorten in de zorg. Onderzoek aan welke kennis en ervaring behoefte is binnen de zorgorganisatie en speel hier relatief snel op in door op te leiden met certificeerbare eenheden.

Certificeerbare eenheden zijn beroepsgerichte onderdelen uit een mbo-opleiding welke uitstekend aansluiten bij onze visie op flexibel onderwijs. De verschillende eenheden worden afgesloten met een certificaat en zijn zelfs te stapelen tot een volwaardig mbo-diploma. Met een certificeerbare eenheid volgt een zorgmedewerker een afgekaderd deel van de opleiding, waarin specifieke kennis en vaardigheden geleerd worden. Dit kan de zorgmedewerker snel gebruiken op de werkplek.

Opleiden met certificaten

Voordelen voor medewerkers en organisaties

Opleiden met mbo-certificaten is erg praktisch en toekomstgericht. Zorgmedewerkers hebben snel specifieke kennis en vaardigheden waar ze behoefte aan hebben en direct kunnen gebruiken in de praktijk. Iets leren en direct kunnen toepassen zorgt tevens dat de informatie beter beklijft. Dat is opleiden naar behoefte. Ook zorgorganisaties hebben snel medewerkers die ze kunnen inzetten in een team met een bepaalde zorgvraag.

Voor de meeste volwassenen is het alweer even geleden dat ze ‘in de schoolbanken’ zaten, en dat maakt dat ze enorm kunnen opzien tegen het volgen van een volledige opleiding. Een certificeerbare eenheid is in een korte periode te behalen en vraagt minder lang toewijding. Het zorgt dat zorgmedewerkers weer vertrouwen krijgen dat ze nog goed een opleiding kunnen volgen. Door het volgen van verschillende certificeerbare eenheden kan de zorgmedewerker de mbo-certificaten stapelen tot een volwaardig diploma.

Maar mag dat dan?

De door ons aangeboden certificeerbare eenheden voldoen aan de eisen gesteld door het ministerie van OCW en de student krijgt een landelijk erkend certificaat. Bij veel zorgorganisaties heerst de overtuiging dat een diploma noodzakelijk is voor de inspectie en dat een certificaat onvoldoende is. Dat is niet waar. Je kunt medewerkers met een of meerdere mbo-certificaten gerust inzetten. Dit heeft vaak wel invloed op de visie op opleiden en vraagt meestal een aanpassing in het functiehuis. Maar deze zijn goed aan te passen en zo ben je klaar voor het toekomstgericht en praktisch opleiden met mbo-certificaten.

Mbo-certificaten per opleiding

*Voor deze mbo-certificaten geldt dat we graag in gesprek gaan om het passend bij jouw zorgorganisatie in te zetten als aanvulling op een specifieke functie of als onderdeel van Leven Lang Ontwikkelen (LLO).

Helpende Zorg en Welzijn

 • Ondersteuning thuis
 • Ondersteunen bij Wonen & Welbevinden
 • Individuele basiszorg verlenen*
 • Voorbereiden van ondersteunende begeleiding en zorg niv 2*
 • Helpende Plus

Verzorgende-IG

 • Creëren van een optimale woon- en leefomgeving voor de zorgvrager*
 • Individuele zorg verlenen*
 • Basis voor deskundige zorg*
 • Regievoering en vakontwikkeling in de zorg*
 • Verpleegtechnisch handelen niv 3*
 • Zorgplan ontwikkelen*

Meer over opleiden met mbo-certificaten?

Neem gerust contact op
Contact opnemen