Leren met performance support

Het ondersteunen van zorgmedewerkers bij werkzaamheden op het moment dat het nodig is, daar zit de kracht van performance support. Met een performance support tool krijgen zorgmedewerkers op intuïtieve wijze precies de juiste hoeveelheid informatie op het juiste moment om werkzaamheden goed uit te voeren. Een erg handig leermiddel voor de zorg!

Waaraan voldoet een performance support tool?

Bij een performance support tool als leeroplossing ga je uit van de prestatie/taken die een zorgmedewerker op dat moment uitvoert. Voor het ontwerpen van een waardevol hulpmiddel is een taakanalyse de eerste stap. Welke taken voert iemand op welk moment uit en welke informatie kan daarbij ondersteuning geven? Performance support ondervangt de beperkingen van het geheugen.

Om een performance support tool succesvol te gebruiken op de werkplek moet deze voldoen aan een aantal punten:

  • De medewerker kan het er zelf bij pakken op het moment dat het nodig is
  • Vereist een minimale inzet van andere medewerkers
  • Het is geïntegreerd in het werk

Goede performance support zorgt dat informatie efficiënt wordt opgehaald en wordt gebruikt op het moment dat een situatie zich voordoet. Op deze momenten is de intrinsieke motivatie om te leren groot. Wanneer zorgmedewerkers regelmatig kunnen terugvallen op ondersteuning in de vorm van performance support, zal dit uiteindelijk omgezet worden in voortdurend leren en dat leren als vanzelfsprekend voelt.

Performance support

Performance support tool

Performance support en de 5 moments of need

De 5 moments of need van Mosher en Gottfredson zijn 5 hoofdmomenten waarop mensen sterk gemotiveerd zijn om iets te leren:

  • Nieuw; iets nieuws gaan leren
  • Meer; specialiseren of verdiepen
  • Toepassen; iets uitvoeren in de praktijk
  • Oplossen; als er iets misgaat
  • Veranderen; als er iets verandert

Bij de momenten 3, 4 en 5 is performance support het sterkst aanwezig. Het gaat om situaties waar leren een praktische toepassing heeft en snel voordelen op de werkvloer kan bieden. Een ondersteunend hulpmiddel kan er zijn in allerlei vormen van video tot infographic.

Voorbeelden van performance support

Doordat performance support zorgmedewerkers ondersteunt op de werkplek is het, het ultieme voorbeeld van leren op de werkplek. Maar wat zijn nu concrete voorbeelden van performance support? Dat zijn een kaart op het bureau met instructies voor ergonomisch zitten en werken, een korte checklist, of een kort overzicht met richtlijnen voor voedsel opbergen of medicijnen toedienen.

Bekijk ook de leerinterventie over voedselveiligheid bij TanteLouise en lees hoe wij dit inzetten.

Op zoek naar een passende leeroplossing?

We denken graag met je mee!
Contact opnemen