Microlearning: kort en bondig leren
Met microlearning kun je in een mum van tijd heel gericht iets leren over een specifiek onderwerp. Wanneer je na een tijd terugblikt, vormen diverse kleine stapjes uiteindelijk een berg aan kennis. Een microlearning kan een opzichzelfstaande leeroplossing zijn, maar is ook vaak onderdeel van een aantal leeroplossingen. Ook is een microlearning vaak gekoppeld aan performance support. Bij Educared ontwikkelen wij graag microlearnings, want het is een mooie manier om leren op de werkplek te stimuleren en te faciliteren.
De uitgangspunten op een rij:
- Maximale duur van 5 minuten
- Focus op één leerdoel
- Handig voor op de werkplek
Principes van microlearning
Bij Educared ontwerpen we microlearnings voor de zorgsector volgens een aantal design principes. Zo willen we dat een zorgmedewerker een microlearning binnen 5 minuten tot zich kan nemen. Want iedereen heeft wel 5 minuten de tijd gedurende een werkdag om ‘even iets te leren’. Om effectief te leren vinden we het belangrijk dat een leerinterventie op de werkplek te gebruiken is, zodat nieuwe kennis of vaardigheden direct wordt toegepast. Neem bijvoorbeeld de video’s over verpleegtechnische handelingen die we ontwikkelden voor medewerkers van Buurtzorg.
In een microlearning is het belangrijk dat de vraag kort en bondig wordt beantwoord zonder te veel overbodige informatie eromheen. Daarnaast moet de microlearning niet verbonden zijn aan een vervolg; de inhoud moet op zichzelf staan.
Het mooie aan een microlearning is dat de medewerker vaak niet eens door heeft dat hij leert. Iemand heeft een vraag, zoekt en vindt eenvoudig het antwoord en kan het direct toepassen.

Microlearning op de werkplek
Zeker in de zorg moeten microlearnings direct op de werkplek te gebruiken zijn. In het ontwerp is het belangrijk om na te denken waar de zorgmedewerker op dat moment is en hoe werkzaamheden worden uitgevoerd. Meestal beschikt een zorgmedewerker in de VVT over een mobiel apparaat waarmee hij/zij ook toegang heeft tot het leerplatform waar vakkennis te raadplegen is. Uiteraard moet het leerplatform wel zodanig ingericht zijn dat medewerkers snel kennis kunnen ‘zoeken en vinden’.
Ook kan microlearning een mooie aanvulling zijn op performance support. Neem het voorbeeld van tanteLouise waar kennis over voedselveilig werken op elk moment te raadplegen is gedurende de dagelijkse werkzaamheden. Voor de medewerkers kleinschalige zorg ontwikkelden we diverse stickers in de keuken, waaronder een sticker op de koelkast met de belangrijkste informatie over het bewaren van voedsel. Op deze sticker is ook een QR-code gezet waar de medewerker een korte video kan bekijken met verdiepende informatie (=microlearning). Op die manier kan de medewerker snel en eenvoudig kennis opdoen én het direct toepassen op de werkplek.
Verschil tussen microlearning en e-learning
Microlearning en e-learning zijn verschillende leerinterventies die we graag inzetten. Een microlearning kan ook onderdeel zijn van een e-learning. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Het belangrijkste verschil is de duur en het moment waarop de leerinterventie wordt gevolgd. Een e-learning duurt langer, vindt plaats naast het werk en is omvangrijker qua inhoud.
Lees meer over e-learning
Op zoek naar een passende leeroplossing?
We denken graag met je mee!
Contact opnemen