Opleiding Helpende Zorg en Welzijn

Ondersteun en begeleid mensen bij wonen, verzorging en emotionele problemen, waarbij je oog hebt voor gastvrijheid, omgeving en dienstverlening.

Wat kan je na deze opleiding? 

Na de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn maak je vanuit een zorgplan een planning van je werkzaamheden en voer je deze vervolgens uit, zodat je cliënten zoveel mogelijk zelfredzaam maakt. Je leert te werken volgens de richtlijnen van o.a. gedrag, hygiëne, veiligheid, Arbo en kwaliteitszorg.

Ook leer je eenvoudige administratieve taken uit te voeren en verdiep je je in voeding, huishouden, wonen, persoonlijke verzorging, verblijf en recreatie.

Jouw nieuwe loopbaan

Je werkt bij een bedrijf of organisatie die diensten levert aan individuele zorgvragers of aan groepen zorgvragers. Denk hierbij aan zorginstellingen, buurthuizen, groepsaccommodaties, facilitaire aanbieders en nog veel meer.

Je bent breed inzetbaar en werkt met mensen met uiteenlopende sociale en medische problemen. Deze mensen hebben diverse achtergronden en variëren in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie.

Beroepsinhoudelijk & basisvaardigheden

Het beroepsgerichte deel van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn bestaat uit werkprocessen en kerntaken die straks in je beroep van je worden verwacht. Deze taken ontwikkel je met name in de praktijk: op je stage- of werkplek in de zorg. Deze beroepspraktijkvorming is een essentieel onderdeel van je opleiding.

De generieke vakken (Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap) ga je met name thuis en bij Educared oefenen, tenzij je hier direct al examen in wilt doen.

Kerntaken van de opleiding

Als je straks als Helpende Zorg en Welzijn aan de slag gaat, dan wordt er van je verwacht dat je de volgende twee kerntaken zelfstandig uitvoert:

1) uitvoeren van dienstverlenende werkzaamheden
2) ondersteunen bij dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn.

Deze twee kerntaken zijn landelijk vastgesteld voor alle studenten van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn.

Tijdsinvestering

Indien je het gehele onderwijsprogramma gaat volgen dan doe je ongeveer zes maanden over de opleiding. Gedurende dit jaar ga je ongeveer één keer in de twee weken naar een lesdag. Deze lesdag zal ongeveer 8 uur in beslag nemen.

Erkend diploma

De opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn is gebaseerd op het landelijk en wettelijk vastgesteld kwalificatiedossier, waardoor je een landelijk erkend mbo-diploma behaalt. De mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn is een beroepsgerichte opleiding en sluit uitstekend aan op de praktijk in verschillende organisaties.

Toelating

Je wordt toegelaten tot de opleiding Helpende Zorg en Welzijn als je 23 jaar of ouder bent en in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:

-een vmbo-diploma (tl, gl, kl, bl);
-een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo/vwo
-een entree-diploma
-een AKA-diploma (zorg)
-een mbo-diploma op niveau 1
-een diploma lager beroepsonderwijs (lbo)
-een diploma voorbereidend beroepsonderwijs (vbo)
-een mavo-diploma
-een mavo-vbo-diploma

Vragen? Neem contact op met Sjoerd


Heb je een vraag over de opleiding Helpende Zorg en Welzijn? Neem dan gerust contact op met onze collega’s Sjoerd of Kim die alles weten over onze erkende opleidingen. Zij helpen je graag verder, zodat je een goede keuze kan maken.


  088 - 203 39 99
  studentenadministratie@educared.nl

Nieuwsgierig?
Neem vrijblijvend contact met ons op
voor een afspraakNeem contact op