Groei door tot Helpende plus

Wil je graag meer verzorgende handelingen uitvoeren en heb je een diploma Helpende Zorg en Welzijn? Volg dan de bijscholing Helpende plus. Als Helpende kun je extra kennis en/of vaardigheden soms goed gebruiken.

Volg in slechts 10 weken deze bijscholing bij Educared, zodat je meer zorgtaken kan oppakken. Op deze pagina vertellen we:

 • Wat je leert
 • Hoe je jouw kansen vergroot
 • Kenmerken van de bijscholing
 • Over de toelating, startdata en het certificaat

Meer zorgtaken uitvoeren als Helpende plus

Jouw kansen op de arbeidsmarkt worden groter wanneer jij de bijscholing Helpende plus hebt afgerond. De zorgvraag van cliënten wordt namelijk steeds ingewikkelder, misschien merk je dat zelf ook tijdens het werk. Met Helpende plus mag je nog meer verzorgende taken uitvoeren waardoor je breder inzetbaar bent in de zorg. Deze bijscholing is een keuze-onderdeel van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn op niveau 2.

Plannen om door te stromen?

Wil je in de toekomst de opleiding Verzorgende-IG volgen? Een aantal onderdelen van deze opleiding heb je dan al gehad, waardoor je vrijstellingen kunt krijgen. De opleiding kun je dan verkort volgen.

Taken als Helpende plus

Wanneer je als Helpende plus aan de slag gaat, voer je zelfstandig verzorgende handelingen uit. Deze handelingen zijn landelijk vastgesteld en gelden voor alle studenten Helpende plus. Je werkt volgens vastgestelde afspraken en richtlijnen en weet wat je wel en niet mag doen. Ook weet je wanneer je de hulp van collega’s moet vragen.

Als Helpende plus werk je volgens afspraken die een rol spelen bij:

 • Het verzamelen van gegevens via het meten van de pols en temperatuur;
 • Het toedienen van medicatie;
 • Het aan- en uittrekken van steunkousen;
 • Het verwisselen van een katheterzak;
 • Het signaleren van afwijkingen bij de cliënt.

Ook is er tijdens de lessen aandacht voor verschillende ziektebeelden, verpleegtechnische handelingen, palliatieve zorg en wet- en regelgeving rondom risicovolle handelingen.

Opbouw van de bijscholing

De bijscholing duurt 10 weken en sluit je af met een examen. Haal je een voldoende? Dan ontvang je het landelijk erkende mbo-certificaat Helpende plus.

De bijscholing Helpende plus bestaat uit:

 • 6 dagdelen theorie
 • 3 dagen praktijk
 • 1 examen in simulatie
 • 20 uur beroepsoriëntatie (in 10 weken)

De beroepsoriëntatie voer je uit bij jouw werkgever. Tijdens de duur van de opleiding loop jij mee met een collega of op een afdeling en maak je kennis met de taken die horen bij de functie Helpende plus. Daarnaast moet je als student rekening houden met gemiddeld 4 uur zelfstudie per week.

Toelating

Je wordt toegelaten tot de bijscholing Helpende plus als je in het bezit bent van het diploma Helpende Zorg en Welzijn.

Erkend mbo-certificaat

De bijscholing Helpende plus is gebaseerd op het landelijk en wettelijk vastgestelde kwalificatiedossier. Dit betekent dat je een landelijk erkend mbo-certificaat haalt. Dit certificaat is overal in Nederland geldig en wordt opgenomen in het officiële diplomaregister.

Startdata en locaties

De startdata en locaties worden in overleg met je werkgever bepaald.

Misschien ook interessant voor jou?

Deze bijscholing maakt het makkelijker om de opleiding Verzorgende-IG te volgen. Je zal delen van de theorie en de verzorgende handelingen herkennen.

 

Bekijk alle bijscholingen

Helpende plus opleiding