Begeleider praktijkleren

Vind jij het leuk om studenten en zij-instromers te begeleiden in het vak? In deze leergang wordt jij opgeleid tot praktijkbegeleider, zodat je de begeleiding afstemt op de behoeften van de student. Je leert een coachende rol aan te nemen waarbij je observeert en feedback geeft en het leerproces monitort. En dat terwijl je altijd cliëntgericht bezig bent.

Inhoud van de bijscholing

Als werkbegeleider heb je een belangrijke taak. De veiligheid en kwaliteit van zorg staat namelijk altijd op nummer 1. Je bent hiervoor
verantwoordelijk tijdens het begeleiden van een student. Door studenten te begeleiden tijdens het werken en leren help je hen om uitstekende toekomstige zorgprofessionals te worden.

Opbouw van de bijscholing

De bijscholing Begeleider Praktijkleren is een praktische leergang waarbij de praktijk centraal staat.

  • Je volgt in een groep van maximaal 12 personen de lessen
  • Je volgt drie dagdelen een fysieke bijeenkomst
  • Ter voorbereiding zijn er online opdrachten van ongeveer 1 uur
  • Examen bevat een reflectieverslag van jezelf en van een student

Benieuwd naar een schematisch overzicht van de leergang? Klik hier voor het overzicht.

Wat ga je doen als begeleider praktijkleren?

Aan het eind van de leergang voer je de kerntaken uit die horen bij de rol als praktijkbegeleider op basisniveau:

  • Je bent een rolmodel voor de student
  • Je werkt en leert samen met de student en gaat voortdurend aan de slag met voordoen, samen doen en zelf doen van taken en handelingen
  • Je observeert en geeft continu ontwikkelgerichte feedback
  • Je monitort het totale leerproces van de student
  • Je bent cliëntgericht tijdens het begeleiden van de student

 

Voor wie is het geschikt?

De leergang Begeleider Praktijkleren is geschikt voor iedereen werkzaam in de zorg die graag studenten wil begeleiden en hiervoor een erkend mbo-certificaat wilt ontvangen. Je staat open om een coachende rol aan te nemen, waarbij je tijdens de leergang openstaat voor reflectie.

Erkend mbo-ertificaat

Heb je het examen goed afgerond, dan ben je startbekwaam om de kerntaken die passen bij jouw rol als werkbegeleider toe te passen in de praktijk en te werken en leren samen met de student. Je ontvangt een erkend mbo-certificaat begeleider praktijkleren (K1226).

 

Startdata en locaties

Na de zomer starten de eerste groepen, verspreid over het land. Binnenkort kan je je aanmelden voor de leergang Begeleider Praktijkleren. Wil je alvast op de wachtlijst komen te staan? Stuur dan een e-mail naar studentenadministratie@educared.nl. Dan nemen we z.s.m. contact met je op.