Nieuws / 09-05-2022 / Maak het onbewust leren, bewust

Maak het onbewust leren, bewust


Animatie: ‘Loop mee met zorgmedewerker Judith’

Als je werkplekleren bewust inzet, delen medewerkers meer kennis en ervaringen én zijn ze bewuster van hun eigen ontwikkeling. Maar hoe breng je dit in beweging en hoe maak je medewerkers ervan bewust dat zij eigenlijk elke dag leren én op meerdere momenten?

Bewustwording creëren bij medewerkers
Samen met verschillende zorgorganisaties uit het Netwerk Werkplekleren in de zorg gingen wij aan de slag rondom het thema ‘onbewust leren bewust maken’. Eén van de uitkomsten is een animatie voor zorgmedewerkers en teamleiders. Zie hieronder de compilatie.

De animatie is bedoeld voor zorgorganisaties en hun medewerkers om bij te dragen aan de bewustwording van leren op de werkplek. De originele animatie duurt slechts 2 minuten en neemt je mee langs situaties die een zorgmedewerker kan tegenkomen tijdens een werkdag. Je ziet de ervaringen en kennis die de zorgmedewerker opdoet en die resulteren in een verbetering van de kwaliteit van de zorg. Door herkenbare momenten op te nemen, prikkelen we medewerkers om zelf eens na te denken over wat ze die dag hebben gedaan. Want leren zit vaak ‘verstopt’ in kleine en vooral heel natuurlijke momenten. Je moet er alleen wel bewust van zijn.

Doel van de animatie

De animatie stimuleert de zorgmedewerker om te reflecteren op de eigen werkdag. Wat heeft hij/zij vandaag geleerd? Of welk inzicht van een collega kan hij/zij ook toepassen? Zo word je als medewerker bewust van werkplekleren.

Toepassen binnen de organisatie

De animatie kan je als zorgorganisatie op verschillende manieren inzetten. Zo maken we het onbewuste leren meer bewust.

  • Zet werkplekleren op de agenda
    Bespreek als afdeling L&O het begrip werkplekleren tijdens een overleg met managers en teamleiders en gebruik de animatie ter ondersteuning. De animatie laat goed zien hoe leren in de dagelijkse werkpraktijk tot uiting komt. Managers en teamleiders kunnen vervolgens het onderwerp werkplekleren met het team bespreken en uiteraard de animatie inzetten als introductie. Om de informatie beter te laten beklijven zijn er werkvormen om de collega’s verder aan het denken te zetten.
  • Organiseer de maand van het werkplekleren
    Zet werkplekleren voor een specifieke periode in het zonnetje. Start bijvoorbeeld ‘de maand van het werkplekleren’ met de animatie die je op het intranet of in het LMS plaatst. Daarbij is het belangrijk medewerkers te verleiden om de animatie te bekijken. Creëer een poster met beelden uit de animatie en sluit af met een vraag, zodat je medewerkers aan het denken zet. Hang deze op slimme plekken op waar alle medewerkers komen zoals het toilet, de lift of de kantine.
  • Winactie: leerervaring delen
    Ook kun je medewerkers meer van elkaar laten leren door ze uit te dagen hun leerervaring te delen met collega’s. Dit kun je doen door medewerkers een korte vlog te laten maken waarin ze antwoord geven op enkele vragen. Door de drie leukste inzendingen een prijs te geven stimuleer je medewerkers extra om hun ervaring te delen. Uiteraard deel je de vlogs met alle medewerkers. 


En stel jezelf natuurlijk ook eens de vraag: welke kennis of nieuwe inzichten heb jij vandaag opgedaan?

Het Netwerk Werkplekleren in de zorg is een initiatief van Educared om gezamenlijk met zorgorganisaties op te trekken rondom het thema Werkplekleren. Niet alleen maar praten over, maar vooral doen! Concrete interventies ontwikkelen, meedoen met pilots of op werkbezoek bij andere organisaties. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Marc van Harten.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niet de laatste tips & trics over het ontwikkelen van leeroplossingen en het inzetten van werkplekleren.


Schrijf je hier in