Nieuws / 15-07-2021 / Terugdringen arbeidsmarkttekort door opleiden thuishulpen

Terugdringen arbeidsmarkttekort door opleiden thuishulpen


‘Van praten naar gewoon doen’

Er wordt veel gepraat over het personeelstekort in de zorg. De initiatieven om dit op te lossen leiden nog niet direct tot het gewenste resultaat. Tzorg, Buurtdiensten, Buurtzorg en Educared bundelen om die reden hun krachten met als doel de doorstroming te stimuleren en de medewerkers in de huishoudelijke zorg te professionaliseren. Zij leiden thuishulpen op tot Helpende Zorg en Welzijn (mbo niveau 2). Maandag 12 juli zetten deze vier partijen hun handtekening om deze unieke samenwerking te bekrachtigen.

(of lees het artikel in TC Tubantia)

Marianne de Winter, algemeen directeur van Tzorg: “Onze thuishulpen hebben een grote rol in het signaleren van veranderingen bij cliënten, omdat zij wekelijks bij hen achter de voordeur komen. Door de thuishulpen op te leiden tot Helpende niveau 2 realiseren we een win-win situatie. We zijn bezig met het oplossen van het (toekomstig) personeelstekort, bieden carrièreperspectief en professionaliseren de zorg thuis waardoor wordt voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.”

Drie grote werkgevers zorgen voor impact

Buurtdiensten, Tzorg en Buurtzorg, kunnen door hun omvang impact maken en op deze manier het personeelstekort in de zorg enigszins terugdringen.  Tzorg en Buurtdiensten hebben namelijk samen zo’n 14.000 medewerkers in dienst. Wanneer deze medewerkers in staat zijn aanvullende zorgtaken uit te voeren ontlasten zij de wijkverpleging.

Het probleem van het tekort aan stageplaatsen wordt op deze manier ook ondervangen. De medewerkers in opleiding van zowel Tzorg als Buurtdiensten lopen straks stage bij Buurtzorg. Zij hebben daarnaast de mogelijkheid om na het behalen van het diploma door te stromen naar de functie van Helpende Plus of Verzorgende IG.

De organisaties geloven dat intensieve samenwerking binnen het zorgnetwerk van een client er uiteindelijk voor zorgt dat iemand langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Uitgaan van wat de medewerker al kan

Marc van Harten, eigenaar van Educared: “In onze opleiding Helpende Zorg en Welzijn komen we vaak studenten tegen die in het verleden niet de kans of mogelijkheden hebben gehad om een opleiding te volgen, maar wel veel (levens)ervaring hebben opgedaan. Zij zijn daarom heel enthousiast om voor het eerst in hun leven een opleiding te volgen.”

Door flexibel onderwijs aan te bieden via de derde leerweg speel je daadwerkelijk in op die persoonlijke ervaringen en werkpraktijk van de medewerker. In het Nederlandse opleidingenstelsel is het nog niet gebruikelijk om via deze weg op te leiden, terwijl daar volop kansen liggen voor medewerkers, organisaties én daarmee de zorg.  Marc van Harten: “Via de derde leerweg bied je een programma op maat aan waarbij wordt uitgegaan van wat de medewerker al kan. De medewerker staat zoveel mogelijk aan het roer en bepaalt mede het tempo waarin hij of zij wil leren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld niet alleen snelheid brengen in het onderwijsprogramma, maar bied je ook passend onderwijs aan.”

Intentieverklaring

Chantal Holtkamp (directeur Buurtdiensten), Marianne de Winter (algemeen directeur Tzorg), Gonnie Kronenberg (directeur Bedrijfsvoering Buurtzorg) en Marc van Harten (eigenaar Educared) zetten met de ondertekening van deze intentieverklaring een concrete en doelgerichte stap om met elkaar doorstroming en professionalisering in de zorg te stimuleren. De eerste zestig medewerkers zijn reeds begonnen met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niet de laatste tips & trics over het ontwikkelen van leeroplossingen en het inzetten van werkplekleren.


Schrijf je hier in
Nieuwsgierig?
Neem vrijblijvend contact met ons op
voor een afspraak


Neem contact op